Verse Vietnamese loempia's

Verse Vietnamese loempia's 1
Verse Vietnamese loempia's 2      Verse Vietnamese loempia's 3


Deze verse Vietnamese loempia’s is totaal anders dan de bekende gefrituurde Vietnamese loempia’s. De loempia’s zijn erg gezond, licht en heeft weinig calorieën. De verse loempia’s worden gemaakt van rijstpapiervellen, die geweekt worden in water. De vulling kan gemakkelijk variëren met verse kruiden, verschillende groenten, sla, rijstnoedels, kip, varkensvlees, garnalen, vis, tempé, tahoe etc.

Serveer de loempia’s met heerlijke smaakvolle dipsauzen.

 

Lekker als lunch of als lichte avondmaaltijd.

Dit recept is ideaal om samen met je gasten aan tafel de loempia’s te vullen en te rollen.

 

Verse Vietnamese loempia’s

Voor 15-20 stuks
 

Ingrediënten

1 dubbele kipfilet, in reepjes gesneden

2 el arachideolie/zonnebloemolie (voor het bakken)

1 tl geroosterde sesamzaadjes
 

Marinade

1 tl Terayakisaus

1 tl kipboullionpoeder

1 tl donkere sojasaus

1 tl mirin

½ tl sesamolie

 

Vulling

200 gram mihoen

3 little gem

1 komkommer

4 bosuitjes

Rasp van 2 grote wortels

Bosje koriander

Bosje Thaise basilicum

Bosje munt

 

1 Pak rijstpapiervellen

Grote kom warm water om de vellen in te weken.

 

Dipsauzen verkrijgbaar in IBUKU

Spring Roll Nem saus (Mae Ploy)

Vietnam Rice paper Saus (Pantai)

Sriracha saus

Hoisin saus (Lee Kum Kee)

 

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een ruime kom. Marineer de in reepjes gesneden kipfilet voor ongeveer 20 minuten.

Doe ondertussen de mihoen in een kom en giet hier kokend water in. Laat het 8-10 minuten staan totdat de noedels zacht zijn geworden en giet deze dan af. Haal de bladeren van de little gem af. Snij de komkommer door de helft, verwijder de zaadlijsten en snij het in dunne reepjes. Snij het groene gedeelte van de bosuitjes weg en snij het witte gedeelte in de lengte in dunne reepjes. Rasp de wortels en pluk de blaadjes van de kruiden. Serveer al deze ingrediënten in aparte kommetje of op 1 grote schaal.

Bak de gemarineerde kip in olie lichtbruin en bestrooi deze met geroosterde sesamzaadjes. Serveer de kip ook in een kom.

Dompel een rijstpapiervelletje ongeveer 30 seconde in een kom warm water tot het zacht en vouwbaar wordt. Sprenkel wat water op een snijplank/bord voordat je het velletje erop legt. Arrangeer op de onderste deel van de vel de ingrediënten (sla, mihoen, wortel, bosui, de kruidenblaadjes en de kipreepjes). Vouw de randen over de vulling en rol het strak op tot een loempiavorm.  (Let op: plaats niet te veel ingrediënten in de rijstpapiervel anders krijg je het moeilijk dicht en/of valt alles uit elkaar)

Dip de loempia’s in één van de dipsauzen.

 

Tips!

Probeer ook de zeer pittige Tjolo Tjolo saus als dipsaus

Ingrediënten

10 groene rawits, fijngesneden

2 el ketjap manis

1 el lichte sojasaus

1 el donkere sojasaus

Suiker (naar smaak)

Citroen/limoensap (naar smaak)
 

Bereidingswijze 

Voeg de rawits, ketjap manis en de sojasauzen bij elkaar en breng de saus op smaak met suiker en citroensap.

 

Leuk alternatief

In plaats van kip, kunt u Peking eend (verkrijgbaar uit de diepvries, kant en klaar) gebruiken, de loempia’s vullen met dungesneden komkommer en dungesneden lente ui en als dipsaus Peking Duck Sauce van Lee Kum Kee.

 

Recept: Ajan Ku

Fotografie & styling: Colinda Manoe