Lotek

Lotek 

Indonesië kent vele groentesalades met pindasaus, waaronder de bekende Gado Gado. Minder bekend is de rauwe groenteschotel Lotek, die erg populair is in West Java. De bijbehorende pindasaus heeft een pikante smaak, is wat zoeter en heeft een zuurtje. De Lotek wordt gegeten met lontong (blokjes gekookte rijst) en wordt gegarneerd met kroepoek en gebakken uitjes. Deze groenteschotel is ook lekker als bijgerecht voor bij de saté. Probeer ook de Karedok pindasaus uit de serie van Ratu Culinair, erg geschikt voor deze rauwe groenteschotel. De Karedok pindasaus onderscheidt zich met name door het gebruik van kentjoer (peper-gemberachtige smaak).
 

Lotek

Voor 4-5 personen
 

Ingrediënten

200 gram fijngesneden spitskool 

200 gram fijngesneden (julienne) wortels 

200 gram taugé, gewassen en laten uitlekken

1 komkommer, door de helft in de lengte, zaadlijsten eruit, dunne plakjes gesneden

200 gram sperziebonen, in stukjes gesneden, geblancheerd (optioneel)

Sap van 1 limoen

400 gram Lotek pindasaus (Ratu Culinair)

2 grote lontong of 8 mini lontong (rijst in zakjes), 45-60 min. gekookt, afgekoeld en in blokjes gesneden

Kroepoek

Gebakken uitjes

 

Bereidingswijze

Meng de groenten in een grote kom, voeg de droge Lotek saus toe. De droge saus wordt door het vocht van de groenten opgenomen. Voeg daarbij de limoensap toe en meng alles goed door elkaar.

 

Laat het ongeveer 15 min staan zodat de saus met het vocht van de groenten bind.

 

Serveer het met lontong, kroepoek en garneer met gebakken uitjes.

 

Recept: Ayan Ku

Fotografie & styling: Colinda Manoe