Rijsttafel... en rendang

  • Geplaatst op
  • 5
Rijsttafel... en rendang

Veel mensen vinden het lastig om een rijsttafel klaar te maken. Ligt het aan gebrek aan tijd of aan inspiratie?

Wat de reden ook is, met deze blog en komende blogs geven wij tips en tricks, om op een eenvoudige maar toch authentieke manier een heerlijke rijsttafel te serveren.

Een complete rijsttafel zelf bereiden vergt wat voorbereiding, maar met wat hulp van een boemboe (=kruidenmix) en eventueel met toevoeging van verse kruiden, zet je een heerlijke avondmaaltijd of complete rijsttafel neer.

Voor alle landen zijn diverse kruidenmixen te koop. Maak voor een Indische rijsttafel een keuze uit de 40 verschillende boemboe’s.

Denk maar aan de eenpansgerechten zoals: nasi goreng, bami goreng, mihoen goreng, laksa, soto ajam. Groente gerechten zoals sajoer lodeh, tjap tjay, atjar kuning, en sambal goreng boontjes. En voor de vlees gerechten zoals: ajam pedis, babi ketjap, daging smoor en rendang zijn er genoeg boemboe’s verkrijgbaar.

Over dit laatste gerecht Rendang, gaan we wat dieper in. Want wij van IBUKU zijn dol op Rendang. Vandaag leggen we uit hoe je de kruidenpasta nog lekkerder maakt, door het toevoegen van een paar extra ingrediënten.

Het allerlekkerste is om de boemboe helemaal vers te bereiden. Maar ook wij gebruiken wel eens, voor het gemak een kant en klare boemboe. Wij gebruiken boemboe Indonesia nummer 5. De reden hiervoor is dat de boemboe pittig is, kokosmelk bevat en veel smaak heeft. Wil je liever een minder pittige boemboe? Kies dan het merk Sarirasa of Koningsvogel.

Recept
Gebruik voor 1 kilo riblappen,2 boemboe zakjes Indonesia rendang van 100 gram. Zet een pan op en verhit hierin 2 eetlepels plantaardige olie (zonnebloemolie of rijstolie). Voeg daar 4 blaadjes djeruk purut , een gesneden ui en de boemboe bij. Roer goed door en doe dan het vlees erbij. Bak het vlees licht aan en zet het dan net onder water en laat het minstens 2 uur sudderen. Kijk halverwege een paar keer of er nog genoeg vocht in de pan zit, anders brand het vlees aan. Voeg zo nodig wat water toe. Rooster wat geraspte kokos in een droge koekenpan licht bruin en strooi dit over de rendang, wanneer deze klaar is. Serveer de rendang met geurige pandanrijst en genieten maar.

Tip: kies ervoor om eens kokosroom (of melk) toe te voegen aan het gerecht om het romiger te maken.

Probeer ook eens het merk Noni Naantje of Bamboe met natuurlijke ingrediënten en zonder e- nummers.

Reacties

  1. IBUKU IBUKU

    Hoi Ivo,

    Bedankt voor je reactie en leuk dat je onze blog gelezen hebt. Probeer de djeruk blaadjes eens, geeft een heerlijk en frisse smaak en daarnaast ruikt het nog lekkerder :)
    Welke boemboe gebruik jij meestal?

  2. Shirley klijn Shirley klijn

    Ik heb toevallig rundvlees gekocht om rendang te maken. Zaterdag kom ik direct naar de toko voor de bemoeien.

  3. Ivo Ivo

    Leuk om te lezen! Ik maak het meestal ook zo klaar, met uitzondering van de djerukblaadjes, maar dan nog wel met nog wat extra sambal badjak...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden